Trafiliśmy kiedyś na winobranie. Wcale nie do Francji, Włoch czy Hiszpanii, a do Niemiec. Nie wszyscy wiedzą, że nasi sąsiedzi trudnią się uprawą winorośli. Mimo, że tamtejsze trunki nie znajdują się może na najwyższych pozycjach znanych win ze świata i Europy, to enoturystyka powoli rozprzestrzenia swoje wicie, a  kultura wina i wszystko co z nią związane staje się obiektem zainteresowania turystów. Mieliśmy ogromne szczęście spędzić winobranie z niemiecką rodziną, która pielęgnowała lokalne tradycje związane z tym wydarzeniem. O szczegółach samego winobrania innym razem, napomknę jednak, że jego ważnym elementem jest Święto Młodego Wina. Gwiazdą wieczoru jest mętna, słodka, fermentująca jeszcze ciecz, zagryzana tradycyjnym cebulowym plackiem. Taką właśnie okrężną drogą dotarliśmy to tematu dzisiejszego przepisu. Zwiebelkuchen jest przepysznym niemieckim daniem wywodzącym się z rejonów produkcji wina. Tym większa była nasza radość, gdy Karin, pani domu podzieliła się z nami swoją recepturą!

Zwiebelkuchen

***

ZWIEBELKUCHEN, NIEMIECKI PLACEK CEBULOWY

***

 

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 400 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 50g masła
  • 1 jajko (żółtko)
  • 30 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka kminku

NADZIENIE:

  • 1 kg cebuli
  • 200 g boczku
  • 2 jajka
  • 350 ml kwaśnej śmietany
  • 200 g żółtego sera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • kminek
  • gałka muszkatołowa
  • olej – dwie łyżki

Przygotowanie:

  • Ciasto: rozpuścić i ostudzić masło.W lekko podgrzanym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut. Połączyć mleko z masłem, dodać przesianą mąkę, roztrzepane jajko i łyżeczkę soli. Wyrobić plastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać mąki lub mleka. Odstawić na 1-1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Nadzienie: Cebulę pociąć w piórka i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojony w kostkę boczek, posiekany drobno czosnek, kminek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Smażyć do uzyskania ładnego złotawego koloru, następnie zestawić z ognia i przestudzić.
  • Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, uformować kulę i rozprowadzić na posmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem blaszce. Odstawić ponownie na pół h w ciepłe miejsce (nie jest to konieczne, jednak po drugim wyrośnięciu ciasto będzie pulchniejsze).
  • Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać połowę startego żółtego sera. Wcześniej podsmażone składniki wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać śmietanowo-jajeczną masą i posypać resztą sera.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 45 minut, albo tzw suchego patyczka i do uzyskania na powierzchni brązowej skórki.
  • Zwiebelkuchen podawać ciepłe, najlepiej w towarzystwie słodkiego białego wina.

Składniki na ciasto drożdżowe

Składniki na nadzienie

Smażona cebulka z boczkiem

Zwiebelkuchen w przygotowaniu

Zwiebelkuchen przed upieczeniem

Zwiebelkuchen w piekarniku

Zwiebelkuchen

O Autorze

Trudno jej usiedzieć dłużej w jednym miejscu. Na szlaku, z podróżnym dobytkiem na plecach czuje się jak ryba w wodzie. Największe wrażenie wywołuje na niej twory natury. Godzinami może oglądać poczynania zwierzaków, w szczególności kóz i wyder, które swoim urokiem zaskarbiły sobie jej bezgraniczną sympatię. Lubi eksperymentować, szczególnie w kuchni, najbardziej z ciachami. Łakocie wyniucha wszędzie.