Doskwiera Wam nuda? Macie dość spożywanie posiłków w standardowym otoczeniu? Zbliża się wyjątkowa okazja, którą chcielibyście uczcić w nietypowy sposób? Specjalnie dla Was przygotowaliśmy listę miejsc, w których możecie zjeść coś nietypowego w niecodziennym otoczeniu, zaspokoić nie tylko zmysł smaku ale i poczucie estetyki, nacieszyć oko miłym wnętrzem i charakterystyczną atmosferą, przeżyć coś nowatorskiego i niezapomnianego!

PRZYSTANEK CAFE

Z czym Wam się kojarzą autobusy? Ścisk, gwar, łapanie równowagi na zakrętach, krzywe spojrzenia rzucane prze tych, którym nie udało się dorwać siedzącej miejscówki… Nie tym razem! Jeździł ulicami Warszawy kiedyś autobus, ale wysłużył swoje i nadszedł czas, żeby przeszedł na emeryturę. Zamiast wysłać go na złom, ktoś pomyślał, że tchnie w niego drugie życie. I tak powstał Przystanek Cafe. Wnętrze wehikułu zostało odnowione, zagościły tam stoliki, krzesła oraz obsługa, bo przecież pasażerowie nie mogą być pozostawieni samym sobie. Można przyjść, przycupnąć, spróbować smacznych kaw, herbat, łakoci. A i coś na większy apetyt się znajdzie, bo oferowane są sałatki, kanapki, zupy i tortille. Wnętrze zdobią pocztówki, obrazy i albumy z wizerunkami Warszawy: współczesnej, jak i tej z minionych czasów.

Ceny: Napoje gorące: 9 zł; Napoje zimne: 5 zł; Piwo: 10zł; Ciepłe kanapki: 10 zł; Tortille: 15zł; Naleśniki na słodko 8zł; Naleśniki wytrawne 15zł;

Warszawa, www.przystanekcafe.com

DARK RESTAURANT

dark restaurant

Takiego wystroju możecie się spodziewać ;)

Tym razem będziecie musieli wyostrzyć swoje pozostałe zmysły, gdyż jednego z nich zostaniecie na jakiś czas pozbawieni. W restauracji panują bowiem egipskie ciemności! W dodatku nie Wy będziecie mieli wpływa na to, co zostanie zaserwowane. Żądni dreszczyku emocji? Już się robi. Na salę zaprowadzi Was obsługa wyposażona w noktowizory. Tam wybierzecie składniki jakich nie lubicie, nie możecie jeść lub w jakiś sposób Wam nie odpowiadają. I tutaj na jakiś czas skończy się Wasza rola. Od inwencji kucharza zależy czym Was poczęstuje danego dnia. I na tym polega cała zabawa, po pierwsze, musicie zaufać swojemu dotykowi i równowadze, aby w ciemności trafić widelcem do ust. A po drugie, po skonsumowaniu będziecie mogli wcielić się w rolę detektywów i odgadnąć co też Wam się trafiło i z jakich elementów składało się danie. Jeśli to jeszcze za mało, to proponujemy skusić się na zestaw Bizzare Food („Dziwne Jedzenie”), gdzie na talerzach pojawić się mogą różne specjalnie przygotowane stworzenia pełzająco-fruwające, albo rzeczy, a których nie pomyślelibyście, że nadają się do konsumpcji.

Ceny: Zestaw standardowy (przystawka, danie główne, deser): 80zł; Zestaw specjalny BIZZARE/MOOD/VEGA FOOD (przystawka, danie główne, deser): 120 zł

Poznań, www.darkrestaurant.pl/

CZERWONY WIEPRZ

VnGrijl flicker

Czerwony Wieprz; by VnGrijl, www.flickr.com

Natchnieniem do stworzenia tego miejsca była bytująca w okolicy od XIX do XX wieku „Oberża pod Czerwonym Wieprzem”. Panujący tu klimat jest niesamowity. Niemalże można dostrzec sylwetki i przemykające cienie „czerwonych” liderów, Lenina, Dzierżyńskiego i Marchlewskiego, których częste wizyty  były inspiracją do nadania nazwy. Stylizowane wnętrze i eksponaty z epoki sprawiają, że sama obecność tam jest atrakcją. A można jeszcze pysznie zjeść!  Do wyboru dania kuchni polskiej oraz smakołyki według przepisów z krajów, które już nie istnieją: ZSRR, NRD, Czechosłowacji czy Jugosławii. Chcecie na chwilę wrócić  pamięcią do czasów PRLu? A może nie dane Wam było żyć w tej epoce, ale pragniecie poznać cząstkę rzeczywistości, w której przyszło żyć Waszym rodzicom? Lepszego miejsca, nie znajdziecie!

Ceny: Zupy: 15/20zł; Przystawki: 25zł; Dania główne: 30/40/50 zł; Desery: 20zł; Napoje: 9zł

Warszawa, www.czerwonywieprz.pl

SHABU SHABU

A może by tak zabawić się w kucharza i samemu przyrządzić ulubiony zestaw według swoich upodobań? Taką możliwość daje Wam pierwsza w Polsce restauracja typu „hot pot”. Pomysł pochodzi z Azji, gdzie bije rekordy popularności. Zasada jest prosta: usadawiasz się wygodnie na miejscu, wybierasz bulion skomponowany z ulubionych ziół i przypraw, a ten ląduje w podgrzewanym „kociołku” naprzeciwko Ciebie. Teraz masz szerokie pole manewru! Gdy bulion przyjaźnie zabulgoce, wrzucasz do niego co tylko zechcesz: kawałki warzyw, mięsa, makaron, owoce morza. Świeże danie ląduje na Twoim talerzu, a Ty możesz się cieszyć zdrowymi, niskokalorycznymi pysznościami oraz własnym wkładem w przygotowany posiłek. Nie sądzicie, że nazwa wyglądałaby bardzo swojsko z dodatkiem  „c”… Schabu Schabu ? 😉

Ceny: (tyle kosztuje porcja składnika) Baza (bulion): 3/5zł; Mięso:4zł; Owoce morza:4zł; Warzywa:2zł; Grzyby:2 zł;Makaron:2zł; Dim sum(mini przekąski):2zł; Napoje: 6zł

Warszawa, www.shabu-shabu.pl

SZTUCZKA

Twórca Sztuczki wyszedł naprzeciw potrzebom świadomych konsumentów, którzy wymagają coraz więcej, a chcą przy okazji doświadczyć czegoś pionierskiego. Miejsce łączy w sobie kuchnię autorską z elementami kuchni molekularnej. Składniki i ich smaki są zaaranżowane w, na pozór mogłoby się wydawać, dziwne konstrukcje, tworząc zupełnie nowatorskie kompozycje. Celem jest zaskoczenie klientów formą serwowanych dań, pokazanie kulinarnych sztuczek oraz przedstawienie tradycyjnych, wszystkim znanych smaków w nowych wariacjach. Co też Was tam czeka? Biszkopt z natki pietruszki, puree z dyni w aromacie pomarańczowym, smażony mus z królika, słone bezy, sos ze szpiku cielęcego. Trzeba to sprawdzić! 

Ceny: Przystawki: 30 zł; Zupy: 20zł; Dania głównie: 50 zł; Desery: 20zł

Gdynia, www.sztuczka.com

DINNER IN THE SKY

Dinner in the sky

Dinner In The Sky; by wvs, www.flickr.com

Obiad z głową w chmurach? To nie żart. Podniebną  ofertę przygotowała firma Total Events. Ich produkt Dinner In The Sky to okazja do spożycia posiłku na wysokim poziomie! Dosłownie. Jak to działa? Restauracja to platforma, która za pomocą wysięgnika wznoszona jest na wysokość 40-50 metrów.  Na górze jest miejsce dla trójki personelu oraz 22 klientów. W zależności od rodzaju imprezy serwowany jest poczęstunek lub pełen zestaw. A najlepsze jest to, że miejsce zmienia się w zależności od organizatorów. Możecie więc unosić się nad morzem, w górach, czy w europejskich stolicach. Najbliższe wizyty w Polsce: 24-25.05.2014r. w Łodzi oraz 05-06.07.2014r.w Warszawie. Naszła ochota na odrobinę ekstrawagancji? Rezerwujcie!

Ceny: Kolacja dla dwojga (przystawka, danie główne, deser, wino): 679 zł; Koktajl dla dwojga (podniebny spacer i drinki): 269zł

http://www.totalevents.pl/dinner.php

http://www.wyjatkowyprezent.pl/pomysl-na-prezent/prezent-dinner-in-the-sky

 

Myślę, że choć odrobinę Was zaintrygowaliśmy. A czy Wy znacie inne niezwykłe restauracje w Polsce? Chcecie się podzielić wrażeniami i spostrzeżeniami? Zapraszamy do komentowania!
(Podaliśmy uśrednione ceny dań)

O Autorze

Trudno jej usiedzieć dłużej w jednym miejscu. Na szlaku, z podróżnym dobytkiem na plecach czuje się jak ryba w wodzie. Największe wrażenie wywołuje na niej twory natury. Godzinami może oglądać poczynania zwierzaków, w szczególności kóz i wyder, które swoim urokiem zaskarbiły sobie jej bezgraniczną sympatię. Lubi eksperymentować, szczególnie w kuchni, najbardziej z ciachami. Łakocie wyniucha wszędzie.