Już wiecie, czym zajadają się Gruzini i jakie według nas jest najlepsze chaczapuri. Teraz pokażemy Wam jak przygotować pyszne twarogowe chlebki, doskonałe jako danie główne albo przekąska na imprezę. Spotkaliśmy się z wieloma tradycyjnymi gruzińskimi przepisami. Ten jest efektem kompilacji najlepszych i dostosowaniem składników do realiów dostępnych w Polsce produktów. Twórzcie na zdrowie!

Chaczapuri

***

CHACZAPURI PRZEPIS

PORCJA NA 4 SZTUKI

***

Składniki:

CIASTO:

  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 250-350g mąki (2-3 szklanki)
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kropla cytryny lub octu
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli

NADZIENIE:

  • 400 g sera (200 g dojrzewającego sera solankowego, 100g mozarelli, 100 g sera żółtego)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 żółtko

DODATKI:

  • 1 białko + łyżka mleka (do smarowania łódek)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka roztopionego masła (do smarowania blaszki)

Przygotowanie

  • Nadzienie: Ser żółty zetrzeć na tarce, mozarellę i ser solankowy rozkruszyć. Dodać żółtko i roztopione masło, wymieszać i uformować w zbitą masę.
  • Ciasto: do miski wbić jajko, dodać sól, cukier i utrzeć; dodać jogurt, łyżkę roztopionego masła i wymieszać na gładką masę. Połączyć sodę z octem i dodać do miski. Delikatnie przesiewając dodawać stopniową mąkę, mieszając. W zależności od stopnia wilgotności jogurtu ilość mąki może się nieco różnić. Wyrabiać ciasto. Powinno delikatnie lepić się do rąk, ale jednocześnie będzie miękkie i puszyste. Należy przestać  formowanie w momencie, gdy wydaje się, że przydałaby się jeszcze odrobina mąki, wtedy będzie najdelikatniejsze.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Podzielić ciasto na 4 części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć i rozwałkować w kształt elipsy.
  • Na każdą nakładać nadzienie i zwijać brzegi, formując  łódeczkę. Białko wymieszać z łyżką mleka i posmarować brzegi chaczapuri. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem. Delikatnie, najlepiej za pomocą szerokiej szpatułki, przenieść chaczapuri na blaszkę i wstawić do piekarnika. Piec ok. 12 minut, wyciągnąć na chwilę, do każdej łódeczki wbić po jajku i zapiekać następne 2 minuty. W tym czasie białko się zetnie, a żółtko powinno zostać płynne. Serwując danie, do środka każdej łódki wkładać łyżkę masła, rozpuści się pod wpływem ciepła.

Wskazówki:

  • Najlepiej, gdy proporcja nadzienia do cista wychodzi 1:1.
  • Zamiast jogurtu greckiego możecie dodać jogurt naturalny, maślankę albo zsiadłe mleko. Pamiętajcie, że porcja mąki prawdopodobnie ulegnie wtedy zmianie.
  • Oryginalnie używa się gruzińskiego sera sulgulni, ale znaleźliśmy alternatywę. Możecie eksperymentować z różnymi serami, zaproponowaliśmy Wam naszą ulubioną mieszankę. („Ser dojrzewający z solanki” kupicie np. w Kauflandzie, 200 g za 4 zł)
  • Uważajcie aby brzegi były dokładnie zawinięte, w innym wypadku po wbiciu jajko wypłynie.
  • Jeśli dodacie za dużo mąki, to ciasto będzie bardziej sprężyste i trudniej będzie zawinąć ładnie brzegi! Praktyka czyni mistrza, a koślawe smakować będą tak samo.
  • Talerz na zdjęciu ma 26 cm średnicy.
  • W przedstawionej wersji jedno chaczapuri ma 700-800 kcal.
  • Cena składników na jeden placek to 5zł!

***

Składniki na chaczapuri

Ciasto na chaczapuri

Nadzienie do chaczapuri

Chaczapuri przygotowanie

 

Chaczapuri przed upieczeniem

Chaczapuri w piekarniku

Chaczapuri

 

 

O Autorze

Trudno jej usiedzieć dłużej w jednym miejscu. Na szlaku, z podróżnym dobytkiem na plecach czuje się jak ryba w wodzie. Największe wrażenie wywołuje na niej twory natury. Godzinami może oglądać poczynania zwierzaków, w szczególności kóz i wyder, które swoim urokiem zaskarbiły sobie jej bezgraniczną sympatię. Lubi eksperymentować, szczególnie w kuchni, najbardziej z ciachami. Łakocie wyniucha wszędzie.

  • Eliza Kazimierczyk

    No to mam już pomysł na niedzielny obiad (;