Tarta wiśniowa przepis

Chociaż jesteśmy przekonani, że Twój przepis na tartę wiśniową jest niesamowity, to jednak chcielibyśmy podzielić się naszym własnym przepisem na tę wyjątkową i soczystą tartę, która z pewnością zachwyci Twoje podniebienie i podbije serca Twoich bliskich.

Z dumą prezentujemy treść stworzoną na zamówienie portalu restaurantmenu.pl

Składniki:

Oto lista składników, które będą Ci potrzebne do przygotowania tarty wiśniowej:

  • Mąka pszenna – 250g
  • Cukier – 150g
  • Masło – 150g
  • Jajka – 2 sztuki
  • Wiśnie – 400g (świeże lub mrożone)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • Śmietana 36% – 200ml
  • Szczypta soli

Przygotowanie ciasta:

1. Rozpocznij od przygotowania ciasta. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną z cukrem i proszkiem do pieczenia.

2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozetrzyj je z mąką, aż uzyskasz konsystencję kruszonki.

3. Następnie dodaj jajka oraz szczyptę soli, a potem zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać odrobinę zimnej wody.

4. Gotowe ciasto owin folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.

Przygotowanie nadzienia:

1. W międzyczasie zajmij się nadzieniem. Wiśnie dokładnie umyj, odsącz i usuń pestki.

2. W osobnej misce wymieszaj cukier waniliowy z jajkami. Następnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj składniki.

3. Na koniec dodaj przygotowane wcześniej wiśnie i delikatnie wymieszaj całość.

Składanie tarty:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel je na dwie części: jedną większą i jedną mniejszą.

3. Większą część ciasta rozwałkuj na placek i wyłóż nim spód formy do tarty, zarówno dno, jak i boki.

4. Następnie wlej na spód przygotowane nadzienie z wiśniami.

5. Teraz pozostałą część ciasta rozwałkuj i pokrój na paski lub użyj foremki do ciastek w kształcie serca lub innych dowolnych kształtów.

6. Ułóż pokrojone kawałki ciasta na wierzchu tarty.

7. Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złocisto-brązowe.

Sprawdzanie gotowości:

Aby sprawdzić, czy tarta jest gotowa, wbij w nią patyczek. Jeśli wyjdzie suchy, to oznacza, że tarta jest gotowa. Jeśli na patyczku będą ślady mokrej masy, piecz ją jeszcze kilka minut.

Serwowanie:

Po wyjęciu tarty z piekarnika, pozostaw ją do wystygnięcia. Tarta wiśniowa najlepiej smakuje, gdy jest lekko przestudzona. Możesz ją podać posypaną cukrem pudrem lub polaną sosem czekoladowym. Smacznego!

Czy mogę użyć mrożonych wiśni do przygotowania tarty?

Tak, zdecydowanie możesz użyć mrożonych wiśni. Warto jednak upewnić się, że są dobrze odcedzone i osuszone przed dodaniem do nadzienia.

Jak długo tarta wiśniowa będzie świeża?

Tarta wiśniowa będzie świeża przez 2-3 dni, jeśli przechowujesz ją w lodówce. Możesz także zamrozić tę tartę i cieszyć się nią w późniejszym czasie.

Czy mogę zastąpić śmietanę 36% innym produktem?

Tak, śmietanę 36% można zastąpić śmietaną o niższej zawartości tłuszczu, ale pamiętaj, że może to wpłynąć na konsystencję i smak tarty.

Czy mogę użyć gotowego ciasta francuskiego zamiast własnego ciasta?

Oczywiście, możesz użyć gotowego ciasta francuskiego, jeśli chcesz zaoszczędzić czas. Po prostu postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu w zakresie czasu i temperatury pieczenia.

Zobacz także:

Photo of author

Marek

Dodaj komentarz