Pamiętacie nasz wpis o kuchni węgierskiej i o tym jakie restauracje warto odwiedzić w Budapeszcie? Wspomnieliśmy w nim o Bors Gasztrobár i pysznych zupach, które serwowali, w tym naszej ulubionej.  Była nią zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym i chili. Natrafiając w knajpach na dania, które nam wyjątkowo smakują, staramy się je później ugotować. W tym wypadku odtworzenie smaku i  powielenie tej tajskiej potrawy wyszło genialnie! 

Zupa jest słodkawa. Chili powoduje wyraźne szczypanie w język… a dzięki mleku kokosowemu uzyskamy aksamitną konsystencję.

 

Zupa z batatów

 

***

TAJSKA ZUPA KREM Z BATATÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM I CHILI

***

Składniki: (8 dużych porcji )

  • 2 kg batatów (5 sztuk)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Świeży imbir (wielkości dwóch grubych kciuków)
  • Puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Pół litra mleka
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, curry, słodka papryka, chili
  • 2 litry wywaru drobiowego albo warzywnego:
    • 2 średnie filety z kurczaka
    • 3 pory
    • 1 seler
    • 3 średnie marchewki
    • 2 średnie pietruszki
  • Grzanki: (przepis na grzanki do zupy)

Przygotowanie:

  • Na samym początku należy przygotować bazę do naszej zupy. Dla mięsożerców polecam bulion drobiowy, wegetarianom świetnie sprawdzi się warzywny. Do garnka z 2 litrami posolonej wody włożyć opłukane filety, zagotować. Zebrać szumowiny, dodać pokrojoną włoszczyznę. Gotować ok. 30 minut, następnie odcedzić. (Warzywa i mięso można wykorzystać do innego dania. W przypadku, gdy chcemy uzyskać mniej słodki smak kremu z batatów, ich część  można zastąpić zmiksowanymi warzywami z rosołu)
  • Pokroić w kostkę bataty, dodać do sporządzonego wywaru i gotować pod pokrywką ok. 30 minut, do momentu w którym zmiękną na tyle, że z łatwością będzie można zmiażdżyć je łyżką. Następnie zmiksować na gładką masę.
  • Pokroić w kostkę cebulę, przecisnąć czosnek i zetrzeć na tarce imbir. Podsmażyć je na  patelni na łyżce oliwy z oliwek. Dodać 1/2 litra mleka, zmiksować blenderem. Mieszankę dodać do zupy.
  • W zależności od pożądanej konsystencji dodać więcej wody (ok. 0,5-1l).
  • Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny i dodać po łyżeczce: curry, oregano, bazylii i słodkiej papryki oraz szczyptę chili.
  • Gotować 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Mleko kokosowe dodać na samym końcu, dobrze wymieszać. Innym wariantem jest nakładanie mleka kleksami bezpośrednio do talerzy z zupą.
  • Podawać z grzankami, przyozdobić świeżymi ziołami.

***

Składniki na zupę z batatów

Słodkie ziemniaki

Czosnek cebula

Rosół

włoszczyzna

batat obrany

batat krojony

cedzenie rosołu

zupa ze słodkich ziemniaków

miseczki z zupą

miseczki z zupą

zupa z batatów zbliżenie

 

 

 

O Autorze

Trudno jej usiedzieć dłużej w jednym miejscu. Na szlaku, z podróżnym dobytkiem na plecach czuje się jak ryba w wodzie. Największe wrażenie wywołuje na niej twory natury. Godzinami może oglądać poczynania zwierzaków, w szczególności kóz i wyder, które swoim urokiem zaskarbiły sobie jej bezgraniczną sympatię. Lubi eksperymentować, szczególnie w kuchni, najbardziej z ciachami. Łakocie wyniucha wszędzie.

  • odprawieni.pl

    Wygląda bajecznie! Uwielbiam takie smaki i kolory :-) Zastanawia mnie tylko użycie filetów z kurczaka do bulionu. Zwykle gotuje na kurczaku z kością, czyli udkach lub ćwiartkach.

    • Nat.

      Udka też się jak najbardziej nadadzą. Wybór padł na filety, ponieważ wolimy mniej tłustą opcję. W przypadku użycia innych części z kurczaka zdjęlibyśmy skórę.