grzanki

***

GRZANKI

dodatek do zup i kremów

***

 

Składniki

  • Bochenek bułki pszennej (najlepiej krojony)
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła (np. oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, majeranek lub gotowa mieszanka ziół prowansalskich)
  • Granulowany lub suszony czosnek opcjonalnie

Narzędzia przydatne, ale niekonieczne:

  • Moździerz
  • Atomizer do oliwy

Przygotowanie:

  • Kromki kroimy w niewielkie kosteczki
  • W moździerzu rozgniatamy jak najdrobniej zioła, mieszamy z solą, pieprzem i suszonym czosnkiem
  • Mieszamy chlebowe kosteczki z przyprawami, przerzucając dłońmi składniki
  • 1. sposób: na patelni rozgrzewamy pół łyżki oliwy oliwek, rozprowadzamy pędzelkiem, wrzucamy porcję i co jakiś czas przerzucamy grzanki
  • 2. sposób: kosteczki rozkładamy na blaszce, rozpylamy nad nimi oliwę za pomocą atomizera i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni
  • Grzanki są gotowe, kiedy się ładnie zarumienią i zrobią chrupiące

Wskazówki:

  • Świeżą bułkę ciężko jest pokroić w idealne kostki, wychodzą wtedy raczej nieokreślone cząsteczki niż regularne kształty. Jeśli chcecie mieć równe sześcianiki, poczekajcie aż bułka sczerstwieje, wtedy pokroicie ją bez problemu.

***

 

grzanki składniki

przyprawy na desce

moździerz

grzanki na patelni

miska z grzankami

O Autorze

Trudno jej usiedzieć dłużej w jednym miejscu. Na szlaku, z podróżnym dobytkiem na plecach czuje się jak ryba w wodzie. Największe wrażenie wywołuje na niej twory natury. Godzinami może oglądać poczynania zwierzaków, w szczególności kóz i wyder, które swoim urokiem zaskarbiły sobie jej bezgraniczną sympatię. Lubi eksperymentować, szczególnie w kuchni, najbardziej z ciachami. Łakocie wyniucha wszędzie.