Nasze nowe lokum zamieszkuje iście międzynarodowe towarzystwo: Włoszka, Brytyjczyk, Tajwanka, no i my. Przygotujcie się na miszmasz kulinarny w najbliższych dniach, bo mamy zamiar przygotować coś charakterystycznego dla każdego z krajów, z którego pochodzą. Na pierwszy ogień idzie Italia i pewne kluseczki, które odkryłam krótko przed wyjazdem z Polski odwiedzając włoską knajpkę… Gnocchi! Przepyszne ziemniaczane kluseczki, serwowane w towarzystwie różnych sosów. Odpowiednik naszych kopytek. Dziś w towarzystwie kremowego sosu z sera gorgonzola i świeżej szałwii!

Gnocchi z sosem gorgonzola

***

GNOCCHI Z SOSEM GORGONZOLA, ŚWIEŻĄ SZAŁWIĄ I GRILLOWANYM KURCZAKIEM

***

Składniki: (2 porcje)

GNOCCHI:

  • 400 g ziemniaków
  • 130 g mąki
  • jajko

SOS:

  • 40 g masła
  • 80 g sera gorgonzola
  • 150 ml śmietanki
  • świeża szałwia
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

KURCZAK:

  • jeden średni filet z kurczaka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • świeże zioła (np. bazylia, tymianek, rozmaryn)
  • sól

DODATKI:

  • starty parmezan i świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:

  • Na samym początku obrać ziemniaki, pokroić w średniej wielkości kawałki i ugotować w osolonej wodzie.
  • Czas, w którym ziemniaki się gotują należy poświęcić na przygotowanie kurczaka. Przekroić filet wzdłuż, obtoczyć w oliwie z oliwek, posolić i posypać posiekanymi ziołami. Grillować w piekarniku na kratce około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
  • Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe zmiażdżyć na gładką masę. Dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać trochę więcej mąki, żeby ciasto nie przywierało do rąk. Z ciasta formować wałeczki szerokości około 3 cm, podzielić nożem na niewielkie kluseczki. Na każdej odcisnąć ślad widelcem i kłaść na powierzchni podsypanej mąką. Zagotować osoloną wodę, wrzucać stopniowo gnocchi, starając się, aby nie lądowały jedno na drugim. Przemieszać łyżką zaraz po wrzuceniu do wrzątku. Gotować minutę od wypłynięcia, odcedzić.
  • Na patelni na niewielkim ogniu rozpuścić masło. Dodać pokrojony z kostkę ser gorgonzola i posiekaną szałwię. Kiedy ser się roztopi, dodać śmietanę i mieszać do zgęstnienia i uzyskania gładkiej masy. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
  • Gnocchi wyłożyć na talerz, polać sosem, posypać startym parmezanem. Na koniec położyć grillowany filet z kurczaka i ozdobić świeżą bazylią.

Wskazówki:

  • Należy uważać na temperaturę przygotowania sosu, ponieważ łatwo go przypalić.
  • Ser gorgonzola jest bardzo specyficzny w smaku. Wydziela też intensywny zapach, niekoniecznie przyjemny dla każdego nosa. Mimo, że nie przepadamy za nim „na surowo” to sos z jego dodatkiem jest genialny i nawet jeśli nie lubicie sera, radzimy – spróbujcie wykonać sos.

***

Filet przed grilowaniem

Składniki na ciasto do gnocchi

Wyrabianie ciasta do gnocchi

Robienie wałeczków z ciasta

Znaczenie gnocchi widelcem

Gnocchi przed ugotowaniem

Składniki na sos

Ser gorgonzola

Sos gorgonzola

Gotowanie gnocchi

gnocchi z sosem gorgonzola

O Autorze

Trudno jej usiedzieć dłużej w jednym miejscu. Na szlaku, z podróżnym dobytkiem na plecach czuje się jak ryba w wodzie. Największe wrażenie wywołuje na niej twory natury. Godzinami może oglądać poczynania zwierzaków, w szczególności kóz i wyder, które swoim urokiem zaskarbiły sobie jej bezgraniczną sympatię. Lubi eksperymentować, szczególnie w kuchni, najbardziej z ciachami. Łakocie wyniucha wszędzie.

  • Pyszności, no coś niesamowitego. Taki obiad to nawet teraz bym mógł zjeść :)

  • tyneczka

    genialny przepis, świetnie rozpisany sposób przygotowania, wielkie dzięki ! Słuchajcie, do potraw mięsnych jak i do warzyw polecam sosy Develey: 1000 wysp, salsa mexicana, tzatziki i tatarski oraz musztardę dijon :) Polecam jeszcze raz i życzę smacznego :) !!!