Wybieracie się w najbliższym czasie do madziarskiej stolicy? A może macie w planach odwiedzić to miasto w trochę dalszej przyszłości? Jeśli tak, mam dla Was kilka wskazówek odnośnie tego z czego słynie kuchnia węgierska , co warto spróbować, gdzie zjeść w Budapeszcie i za ile. Jako, że spędziliśmy tam z Dębowym pół roku erasmusując, poszperaliśmy tu i ówdzie, na własnej skórze i kubkach smakowych sprawdziliśmy to i owo, przedstawiamy Wam zbiór najlepszych dań, najfajniejszych knajpek i to wszystko w optymalnych cenach!

Budapeszt

Kuchnia węgierska

Węgierska kuchnia jest charakterystyczna dzięki wszędobylskiej obecności jednego konkretnego warzywa. Tak, tak jest to papryka: różnorodne jej gatunki w najróżniejszych kolorach, wielkościach, kształtach i smakach znaleźć można w każdym sklepie spożywczym i na straganach. Wbrew powszechnej opinii, węgierskie potrawy nie są wcale takie ostre, ale nie wiem czy nie powinnam zrzucić tego na karb przywyknięcia do palącego języka, spowodowanego dębowym szastaniem ostrymi przyprawami na prawo i lewo. Wśród kiełbasianego gatunku króluje salami. Bardzo popularnym warzywem jest dynia, dostępna cały rok, a nie tylko w porze jesiennej (odkryłam wiele zastosowań tego wspaniałego warzywa). Sztandarowymi daniami są oczywiście: gulasz, w szczególności pyszny, gdy przygotowany na czerwonym winie oraz leczo, które wcale nie zawiera tak wielu składników jak polski odpowiednik, za to często dodaje się do niego jajko. Menu uzupełniają różne paprykarze, potrawki z kawałkami mięsa i papryką. Szybką przekąską a la fast food jest langosz, smażony na głębokim tłuszczu placek, serwowany w różnych wariacjach, najczęściej z kwaśną śmietaną i startym żółtym serem. Według mnie w smaku przypomina niesłodkiego racucha. Jeśli chodzi o pierwsze danie to najbardziej popularne są zupa gulaszowa i zupa rybna.warzywa

 

Pora na łakocie

turo rudiWęgrzy mają również swoje narodowe słodkości. Najbardziej znanym ciastem jest tort Dobos, cieniutkie plasterki biszkoptu przekładane czekoladowym kremem, zwieńczone skorupką z chrupiącego karmelu. Bardzo ciekawym deserem jest mrożone puree z jadalnych kasztanów, według mnie w smaku podobne do polskiej bajaderki. Na uwagę zasługują również lody gałkowe domowej produkcji w najróżniejszych, dziwacznych smakach np. tokaju, lawendy, estragonu czy sera gorgonzola ( znajdziecie je w lodziarni Levendula Kézműves Fagylalt, adres: Rakoczi ut 25, Dystrykt VII). I na koniec słodkości najlepszy z najlepszych batoników jakie w życiu dane mi było spróbować: Túró Rudi. Oblane mleczną albo gorzką czekoladą nadzienie ze słodkiego serka twarogowego, występujące w wielu odsłonach: z karmelowym kremem, orzechową posypką, z makiem, owocową konfiturą albo piernikowym musem. Mniam! Tutaj znajdziecie nasz przepis na turo rudi.

 

Słów kilka o trunkach

Wina to temat na osobą notkę. Zajmę się nimi następnym razem. W sklepie butelka smacznego wina to koszt ok. 500 forintów czyli już 7 złotych. I to są wina z półki polskich kosztujących ok. 20-30 zł, czyli całkiem już przyzwoitych.  Chciałabym zwrócić uwagę, żebyście uważali w lokalach na ceny oferowanych na Węgrzech trunków. Jeśli podana jest cena, a obok niej nie ma litrażu, w większości przypadków jest do cena za 1dl. W lampce podają zazwyczaj 2 dl, jeśli chodzi o wino grzane to nawet więcej. Nie zmienia to faktu, że tak nie wydacie wiele, bo wino jest na Węgrzech tanie jak barszcz. Koniecznie spróbujcie węgierskiego złocistego Tokaju i krwistoczerwonego Egri Bikavér. A jeśli będziecie w Budapeszcie w porze jesienno-zimowej dajcie się skusić na grzane wino, bo nic nie rozgrzewa w chłodne dni jak ten parujący, aromatyczny napój, a dostać je można wszędzie!wino

 

Gdzie zjeść w Budapeszcie?

Jak już wiecie co, to teraz zobaczcie gdzie zjeść w Budapeszcie… Przedstawiam listę pięciu miejsc, które najbardziej przypadły mi do gustu:

DRUM INTERNET CAFE

Niewielka, przytulna restauracyjka serwująca wszystkie sztandarowe pozycje jakie ma do zaoferowania kuchnia węgierska. Potrawy można zamówić osobno albo w skomponowanych zestawach zwierających zupę, danie główne i deser. Porcje w osobnych daniach są większe, ale zestaw jest skomponowany w taki sposób, że bez problemu można się nim najeść. Dodatkowo DRUM oferuje piwa własnej produkcji o smaku truskawki lub czarnego bzu. Za dodatkową opłatą można skorzystać ze stanowisk komputerowych zaopatrzonych w Internet i drukarki. Dodatkowym atutem są fotografie każdego z dań znajdujących się w menu.

Ceny: Zestawy: zupa, danie główne, deser od 1000 HUF/ 14,5 PLN;

piwo od 300 HUF/ 4,5 PLN wino

Adres: Dob utca 2, VII Dystrykt; 450m/5 minut od Deák Ferenc tér

 

FRICI PAPA

Domowe jedzenie na mieście, gdzie charakteru miejscu nadają pokryte ceratą stoliki. Od piętnastu lat dania przygotowywane są według tych samych domowych receptur węgierskich gospodyń. Szczególnie polecam gulasz na czerwonym winie. Zestawy komponuje się samemu wybierając danie główne, dodatek w postaci kluseczek, ziemniaków itp. oraz przystawkę

Ceny: Gulasz na winie 730 HUF, kluseczki 250 HUF, buraczki 280 HUF. Razem: 1260 HUF/ ok. 18 PLN

Napoje: Piwo 350 HUF/ 5 PLN, wino 120 HUF /dl -1,75 PLN/dl

Adres: Király utca 55, VII Dystrykt
OKTOGON BISZTRO

Bistro Oktogon działa na zasadzie, z którą się w Polsce jeszcze nie spotkałam. Płacisz raz, jesz ile chcesz, a obowiązuje samoobsługa. Jeśli ktoś posiada wielbłądzią umiejętność, to może się nawpieprzać na zapas. Dodatkowo płatne są tylko napoje. Do wyboru jest szereg różnorakich dań: kilka rodzajów zup, makarony, ziemniaczki, ryż, surówki, marynowane warzywa, mięsa w różnych formach, gulasze, potrawki, kotlety, pieczyste, świeżo grillowanie, sosy, kuchnia węgierska, pizza, a na deser ciasteczka, ciasta i lody.

Ceny: 1200 HUF/ 17,5 PLN za menu obiadowe; 800 HUF/ 11,5 PLN za menu śniadaniowe. Napoje od 250 HUF/ 3,5 PLN

Adres: Teréz körút 23, VII Dystrykt

 

BORS GASZTROBÁR

Świetne miejsce na posiłek o każdej porze dnia. Niewielki lokal prowadzony przez kucharzy pasjonatów, niezwykle dbających o jakość i wyjątkowość serwowanych potraw. Specjalnością BORS są grillowanie bagietki z niezwykłymi nadzieniami. I tak można wszamać „Śmierć Mózgu” ze zmielonymi pieczonymi móżdżkami (smakuje jak pasztet;) ) albo „Francuską Panią” z piersią z kurczaka i konfiturą z czerwonej cebulki. Polecam również zupy, codziennie zestaw innych kompozycji w postaci kremów, które są fantastyczne. Dla przykładu: kasztanowa, śliwkowo-cynamonowa, kukurydziana, oraz moja ulubiona, krem z batatów z chilli i mlekiem kokosowym.

Ceny: Grillowanie bagietki: duża 650 HUF/ 9,5PLN; mała 450 HUF/ 6,5PLN; zupa: 490 HUF/ 7 PLN; zestaw: bagietka i zupa: duży 1090 HUF/ 16 PLN; mały 870HUF/ 12,5 PLN

Adres: Kazinczy utca 10, VII Dystrykt. Zaraz obok najsłynniejszego budapeskiego ruinpubu Szipmplatablica

 

FOR SALE PUB

Najbardziej klimatyczna restauracja w jakiej miałam przyjemność gościć w Budapeszcie. Całość utrzymana w stylu średniowiecznych pomieszczeń, z gołymi kutymi murami i krokwiami pod sufitem. Na dodatek wszystkie ściany oblepione są karteczkami, wizytówkami, zdjęciami, wycinkami i notatkami podarowanymi przez klientów. Podłoga usiana jest słomą, a obowiązkowym elementem każdego stolika jest miska z fistaszkami (po których skorupki rzuca się bezpośrednio na ziemię ) Porcje serwowane przez lokal są ogromne, już na pierwszej stronie menu umieszczone jest ostrzeżenie, żeby zastanowić się nad wielkością. Zupy podawane są w dużych wazach, niezależnie od ilości osób przy stole. Same dania główne zajmuję kilkanaście stron, jest z czego wybierać: warzywa, grzyby i sery smażone w panierkach, pieczone i grillowanie mięsa, owoce morza i wiele wiele innych.

Ponadto kuchnia oferuje przygotowanie dowolnego dania z posiadanych składników.

 

Ceny: zupa 1200 HUF/ 17,5 PLN; dania główne: od 2500HUF/ 36 PLN

Adres: Vámház körút 2, V Dystrykt.

for sale pub

For Sale Pub, flickr.com by Surat Lozowick

 

 

A na koniec załączam słowniczek, żebyście wiedzieli o co prosić ( „s” czyta się jak „sz”, a „sz” jak „s” , co do „c” i „cz” obowiązuje ta sama zasada):

leczo – lecsó

gulasz – pörkölt

papryka – paprika

paprykarz – paprikás

salami – szalámi

langosz – lángos

zupa gulaszowa – bográcsgulyás

zupa rybna – halászlé

tort Dobosz – Dobos torta

puree z kasztanów – gesztenye puree

lody – fagylalt

piwo – sör

wino – bor

 

DATA AKTUALIZACJI CEN: POŁOWA 2013 ROKU

O Autorze

Trudno jej usiedzieć dłużej w jednym miejscu. Na szlaku, z podróżnym dobytkiem na plecach czuje się jak ryba w wodzie. Największe wrażenie wywołuje na niej twory natury. Godzinami może oglądać poczynania zwierzaków, w szczególności kóz i wyder, które swoim urokiem zaskarbiły sobie jej bezgraniczną sympatię. Lubi eksperymentować, szczególnie w kuchni, najbardziej z ciachami. Łakocie wyniucha wszędzie.

  • kora

    tutaj współlokatorka z batorego, wasz blog stał się sławny, własnie korzystam z rekomendacji węgierskich :)